پتینه کاری و خدمات پتینه دیوار ساختمان (قیمت و اجرا)

پتینه کاری و خدمات پتینه کاری ساختمان

پتینه کاری ساختمان و نحوه اجرای آن از مهم‌ترین موضوعاتی است که امروز به آن خواهیم پرداخت. لایه‌های رسوبی با عمقی کم که روی سطوح قرار می‌گیرد را پتینه می‌نامند. پتینه از کلمه ایتالیایی patina برگرفته شده است. پتینه پدیده‌ای طبیعی بوده و در طول زمان روی سطوح مختلفی همچون برنج، مس، برنز و… در اثر فرآیندهای اکسیداسیون رخ می‌دهد.

این پدیده طبیعی بافت‌ها و رنگ‌های متفاوتی مانند سبز کپکی و آبی خاکی روشن به وجود می‌آورد. در حال حاضر در علم معماری و ساختمان‌سازی پتینه کاری با دانش رنگی و ترکیب رنگ‌ها روی دیوار به آن قدمت و ماهیت می‌بخشد. امروز ما در این مطلب تصمیم داریم در مورد پتینه کاری دیوار با شما عزیزان صحبت کرده و اطلاعاتی در این مورد در اختیار شما قرار دهیم؛ پس برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه همراه ما باشید!

پتینه کاری

نگاهی به ورود پتینه در طول تاریخ

در بالا به شما گفتیم که پتینه کاری چیست، حال تصمیم داریم در مورد تاریخچه این کار هنری با شما عزیزان صحبت کنیم.

تاریخچه پتینه به دوره باستان بر می‌گردد. در آن زمان ما شاهد پتینه روی نقاشی‌هایی از مصر باستان هستیم که در غارها و مقبره‌های به جای مانده است. طبق بررسی‌های انجام شده باید بگوییم پتینه در گذشته و پیش از میلاد مسیح توسط بشر مورد استفاده قرار می‌شد، با این حال پتینه‌ای که در گذشته از آن استفاده می‌کردند، از تکنیک‌ها و روش‌های متفاوتی نسبت به پتینه امروزی بهره می‌گرفت. 

بهتر است بدانید در سال 1920 برای اولین بار پتینه را به عنوان یک رشته هنری و حرفه‌ای معرفی کردند، با این حال محبوبیت و فراگیر شدن این هنر به دهه 1980 برمی گردد. در ایران هم این هنر جایگاه خاصی داشته به طوری که امروزه ما شاهد این هنر در آثار تاریخی هستیم. این هنر بیشتر در کلیساهای ارامنه مشاهده می‌شود. با توجه به این توضیحات می‌توان گفت، پتینه کاری روی چوب، دیوار، کاشی، آینه و … همواره در تاریخ معماری ایرانی به چشم می‌خورد.

پتینه کاری؛ اتصال هنر و تاریخ

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، پتینه در واقع به معنی زنگار، کهنگی، سبز رنگی یا خوردگی است که معمولا به صورت طبیعی روی سطوح مختلف شکل می‌گیرد. با این حال هنر پتینه هنری است که با اصالت ایتالیایی پیوند خورده و روشی برای کهنه کردن و قدمت بخشیدن به اشیاء یا سطوح به شمار می‌رود.

در هنر پتینه دانش رنگی اهمیت بسیار زیادی داشته؛ چرا که به کمک انواع رنگ‌های تیره‌کننده، پوشاننده، مات‌کننده و روشن‌کننده سعی می‌شود اشیاء را به حالتی کهنه و آنتیک تبدیل نمود. بهتر است بدانید پتینه کاری ایتالیایی روی سطح اجسام یا دیوار اجرا می‌شود و می توان آن را به دو سبک مدرن و کلاسیک دسته بندی کرد که به صورت زیر هستند:

پتینه کاری ساختمان به صورت مدرن

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، هنر پتینه به دو صورت مدرن و کلاسیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. امروز ما شاهد هنر مدرن پتینه در بحث ساختمان‌سازی و طراحی دکوراسیون هستیم و می‌بینیم که روش‌های بسیاری برای اجرای این هنر استفاده می‌شود. در هنر پتینه کاری روی دیوار به صورت مدرن تنها یک طرح یا رنگ خاص مورد استفاده قرار نگرفته و محدودیتی در این مسئله وجود ندارد. این امر باعث شده پتینه کاری ساده در تهران و دیگر شهرهای ایران در نماهای داخل ساختمان به وفور مشاهده شود.

در حال حاضر پتینه کاری اصفهان به گونه‌ای است که در آن از روش‌ها و مواد مختلف استفاده شده تا بتوانند طرح مورد نظر خود را روی دیوار یا هر جسم دیگری به کار ببرند. نوع مدرن پتینه با توجه به کاربرد و قدرت سفارشی‌سازی طیف گسترده‌ای از علایق را در بر می‌گیرد. این هنر را همانطور که گفتیم در اصفهان و شهرهای دیگر ایران محبوبیت بسیاری داشته و روی سطوح مختلف چوبی، شیشه‌ای و گچی استفاده می‌شود. 

سبک‌های مختلف پتینه کاری

پیشتر گفتیم که هنر پتینه را می‌توان به دو دسته مدرن و کلاسیک تقسیم بندی کرد. پتینه به صورت کلاسیک روی اشیاء و دیوار و با هدف کهنه نمایی انجام می‌شود. به طور کلی با استفاده از دانش رنگی و روغن‌های مخصوص می‌توانید روی دیوارهای منزل خود یا اجسام دیگر، کهنه نمایی کنید. سبک‌هایی که در پتینه کلاسیک مورد استفاده قرار می‌گیرند، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • ایجاد سطوح برجسته با نمای سنگی در دکوراتیو داخلی
  • ایجاد نقش‌های مختلف با استفاده از رنگ روی دیوار
  • ایجاد نقش ترک خوردگی روی دیوار با استفاده از رنگ
  • ساخت طرح‌های چوبی روی دیوار یا اجسام با استفاده از رنگ
  • استفاده از ورق‌های طلایی یا طلا برای ایجاد نقوش مختلف روی سطوح 
  • ایجاد بافت روی سطوح 
  • ایجاد نقش‌هایی همچون گل، فرشته و بوته در دکوراتیو داخلی

 

اما در پتینه مدرن، طیف گسترده‌ای از سبک‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در سبک مدرن معمولا طراح روش‌های نوین معماری را با سبک پتینه تلفیق کرده و سبک‌های مختلف، مدرن و زیبایی به وجود می‌آورد. به طور کلی در سبک مدرن پتینه هنرمندان به ساخت افکت‌های مختلف بوده و سعی دارند بدین طریق سطوح را زیبا‌تر نشان دهند. 

نقش پتینه در طراحی ساختمان

هنر پتینه در دکوراتیو ساختمان

پتینه کاری ساختمان در دنیای معماری طرفداران بسیار زیادی دارد. خوشبختانه می‌توان تکنیک‌ها و شیوه‌های مختلف پتینه را روی دیوارها و سقف مورد استفاده قرار داد. البته که به منظور انجام این کار باید به کاربری فضا توجه گردد. با توجه به کاربری فضا می‌توان از تکنیک‌ها و رنگ‌های مناسب استفاده کرد. اگر فضای مورد نظر شما مساحت زیادی دارد، می‌توانید طرح‌های ساده را برای این منظور به کار بگیرید.

با این حال در برخی از بخش‌های ساختمان مانند راهروها می‌توانید از طرح‌های برجسته استفاده نمایید. قیمت پتینه بجسته در اصفهان و شهرهای دیگر شاید کمی بالا باشد، اما می‌توان با به کار بردن طرح‌های برجسته با بافت‌های بسیار ریز در برخی از قسمت‌های خانه فضایی زیباتر به وجود آورد. ضمن اینکه امکان استفاده از تابلوهای پتینه یا اشیاء در این سبک دکوراسیون را زیباتر نمود.

پتینه کاری به صورت کلاسیک

پتینه کاری روی دیوار گچی و اجسام دیگر به صورت کلاسیک امروزه استفاده کمتری دارد. به طور کلی بهتر است بدانید هنر کلاسیک پتینه هزینه بالا و زمان زیادی را از طراحان می‌گیرد. ضمن اینکه هنر کلاسیک پتینه قادر به پوشش دهی سلایق مختلف نبوده و باید دقت کرد که برای چه فضایی استفاده می‌شود.

شما نمی‌توانید پتینه کاری اتاق خواب کودک را به صورت کلاسیک انجام دهید؛ چرا که بدون شک سبک کلاسیک برای کودک شما مناسب نیست. علاوه بر آن سبک کلاسیک نیازمند هزینه‌های بسیاری است، قیمت ابزار پتینه کاری کلاسیک واقعا شما را دچار شگفتی می‌کند؛ چرا که معمولا در این سبک از طلا، برنج مس و برنز استفاده می‌شود. به علاوه در سبک کلاسیک رنگ آبی بر دیگر رنگ‌ها غالب است.

متفاوت‌ترین طرح و مدل پتینه

تکنیک‌های مختلف پتینه کاری

در بالا ما در مورد هنر پتینه در دنیای معماری با شما عزیزان صحبت کردیم، شاید قیمت متریال‌هایی که در ایجاد پتینه به کار می‌رود، کمی بالا بوده یا حتی زمان بیشتری برای اجرای آن مورد نیاز باشد. با این حال مزایای این هنر مانند زیبایی بیش از اندازه و عمر طولانی واقعا ارزش هزینه و وقتی که برای آن گذاشته می‌شود را خواهد داشت. در ادامه تکنیک‌های مختلفی که برای این کار مورد استفاده قرار می‌گیرد را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

تکنیک راه راه کردن دیوار

تکنیک راه راه کردن دیوار در هنر پتینه یکی از پرطرفدارترین تکنیک‌ها به شمار می‌رود. قیمت پتینه کاری روی دیوار با استفاده از تکنیک راه راه شاید کمی هزینه بر باشد، اما بدون شک زیبایی بسیار زیادی دارد. انجام این تکنیک سختی چندانی نداشته و شما برای این کار می‌توانید با نوار چسب قسمتی از دیوار را پوشانده و قسمت‌های دیگر را رنگ کنید. البته قطعا در صورتی که تجربه بیشتری در این زمینه داشته باشید، می‌توانید با کیفیت بیشتری این تکنیک را اجرا نمایید. 

تکنیک پتینه کاری با استفاده از رنگ

در این تکنیک باید قبل از هرچیز، سطح مورد نظر خود را رنگ آمیزی کنید. زیر‌سازی سطح برای انجام این تکنیک اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت. شما می‌توانید سمباده کاری یا بتونه کاری را در این زمینه مورد استفاده قرار دهید. 

با زیرسازی، سطح مورد نظر شما برای رنگ آمیزی آماده خواهد بود؛ بنابراین می‌توانید با استفاده از غلطک، پمپ یا قلم مو رنگ آمیزی را آغاز کنید. البته از آن جایی که تکنیک گفته شده معمولا برای سقف مورد استفاده قرار می‌گیرد، استفاده از پمپ گزینه مناسب‌تری برای این منظور خواهد بود. ضمنا بعد از خشک شدن رنگ امکان ایجاد طرح‌های مختلف با استفاده از پارچه یا اسفنج وجود دارد. قیمت اسفنج پتینه کاری نسبت به متریال‌های دیگر برای این منظور چندان بالا نیست و به راحتی در دسترس است. 

استفاده از پارچه در پتینه کاری

در بالا هم اشاره کردیم که می‌توانید سطح مورد نظر برای پتینه را رنگ آمیزی کرده؛ پس از خشک شدن با استفاده از اسفنج یا پارچه طرح‌هایی روی آن ایجاد کنید. ضمن اینکه شما می‌توانید پارچه‌ها را در قطعات بزرگی برش داده و یک رول بسازید، سپس مانند وردنه می‌توانید آن را روی سطح کشیده و زیبایی و نظم بیشتری به وجود آورید. به یاد داشته باشید این تکنیک را می‌توان روی چوب هم پیاده‌سازی کرد. قیمت پتینه کاری روی چوب در این تکنیک چندان بالا نیست؛ چرا که تنیک استفاده از پارچه جزو تکنیک‌های مدرن محسوب می‌شود و برعکس پتینه کلاسیک قیمت مناسب‌تری دارد. 

پتینه با رنگ برداشته شده

یکی از انواع تکنیک‌های پتینه برداشتن رنگ از روی سطوح است. در این تکنیک هم باید ابتدا سطح مورد نظر را زیر‌سازی با استفاده از سمباده زنی یا بتونه کاری زیر‌سازی کرده و سپس رنگ آمیزی کنید. برای رنگ آمیزی همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، می‌توان از قلم مو، پمپ یا غلطک استفاده کرد. اما در این روش قبل از آنکه رنگ خشک شود باید به کمک یک تکه پارچه بخش‌هایی از رنگ را بردارید، بدین ترتیب سطح کهنه و قدیمی جلوه می‌کند. 

هنر پتینه کاری با ورق نقره یا طلا

یکی از پرهزینه‌ترین تکنیک‌های پتینه، استفاده از ورق طلا یا نقره است. در گذشته معمولا از این تکنیک به منظور اجرای پتینه روی اجسام استفاده می‌شد. در حال حاضر هم می‌توان این تکنیک را روی سقف به خصوص گچ بری‌های سقف یا سقف کاذب پیاده‌سازی کرد. به منظور اجرای این تکنیک باید قلم مو، ورقه‌های نقره یا طلا و چسب پتینه تهیه نمایید. در ابتدا لایه‌ای از ورقه‌ها را به کمک چسب روی سطح مورد نظر بچسبانید و پس از آن با قلم مو قسمت‌های اضافه را پاک کنید.

با توجه به اینکه گچبری‌ها معمولا با فومهای سبک سازه ایجاد می‌شوند، امکان ترک بردن یا سقوط آن‌ها هم کاهش می‌یابد؛ پس بدون نگرانی از این بابت می‌توانید از تکنیک پتینه با ورق طلا یا نقره استفاده نمایید. ضمن اینکه در کنار این نوع پتینه استفاده از نوپردازی مخفی و لوسترهای کلاسیک زیبایی بیشتری به فضا می‌بخشد. 

تکنیک نقاشی

نقاشی کلاسیک تکنیک دیگری برای هنر پتینه است. تکنیک نقاشی از زیبایی بیش از اندازه‌ای برخوردار بوده و تمام زیبایی آن به طرح‌هایی که استاد کار یا پتینه کار روی سطح ایجاد می‌کند، ارتباط دارد. معمولا این تکنیک را هم برای سقف‌ها بیشتر مورد استفاده قرار می‌دهند، نقش‌هایی همچون بته، گل، خدایان رومی یا فرشته‌ها روی سقف بناهای تاریخی بسیاری دیده می‌شود. هزینه اجرای این تکنیک پتینه کاری به دلیل زمان و متریال‌هایی که برای این منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد، بالا خواهد بود.

طرح سنگ در پتینه کاری

از دیگر تکنیک‌های پتینه می‌توان به طرح سنگ اشاره کرد. این تکنیک را می‌توان به صورت‌های مختلف و با متریال‌های مختلفی ایجاد نمود. رنگ‌ها و خمیر مخصوص پتینه از ابزارهایی است که برای این تکنیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته روش‌های اجرای این تکنیک به مهارت‌های فردی وابسته است. 

برای مثال در تکنیکی مانند ماربل می‌توانید با استفاده از 4 نوع رنگ، طرح سنگ را روی سطح مورد نظر خود ایجاد نمایید. برای این کار ابتدا سطح مورد نظر را با رنگ اصلی آماده کرده و پس از آن جزئیات را با رنگ‌های دیگر پیاده‌سازی کنید. طرح‌هایی همچون طرح سنگ تراورتن از محبوب‌ترین طرح‌های موجود به شمار می‌روند. 

تکنیک کاردک در پتینه 

اجرای پتینه با استفاده از کاردک می‌تواند یکی دیگر از تکنیک‌های محبوب پتینه به شمار آید. در لیست قیمت پتینه کاری، تکنیک کاردک یکی از ارزان قیمت ترین‌ها به شمار می‌رود. ابزارهای به کار رفته در این تکنیک چندان گران نبوده و تجربه پیاده‌سازی آن هم ساده است. در این تکنیک باز هم باید دیوار از قبل رنگ آمیزی شود؛ پس از آن با فشار کاردک قسمت‌هایی از رنگ خشک شده برداشته می‌شود. البته که برای سطح خشک نشده باید از پارچه مانند آنچه که در بالا گفتیم، استفاده نمایید. 

پتینه پلاستر

در اجرای این نوع پتینه از خمیر استفاده می‌شود. در واقع پلاستر به معنای خمیر است و از آن جایی که اصلی‌ترین عنصر برای پیاده‌سازی این تکنیک به شمار می‌رود، نام آن را پتینه پلاستر گذاشته‌اند. در اجرای این طرح با هنر و سلیقه خود می‌توان طرح‌های متفاوتی روی سطوح اجرا کرد. در اجرای این تکنیک می‌توان از دو نحوه اجرای برجسته یا صاف استفاده نمود. معمولا در حال حاضر پلاستر برجسته که تکسچر گفته می‌شود مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

استفاده از پتینه مناسب با سبک طراحی

شما می‌توانید پتینه را طبق سبک دکوراسیون محیط مورد استفاده قرار دهید. در واقع هنگام استفاده در طراحی، سبک به کار رفته اهمیت بسیار زیادی دارد. شما باید با توجه به سنتی بودن و مدرن بودن سبک، مناسب‌ترین را مورد استفاده قرار دهید. 

با توجه به اینکه دیوارها و سقف جزو مهم‌ترین اجزای معماری داخلی به کار می‌روند، انتخاب مناسب‌ترین سبک برای تزئین آن‌ها می‌تواند روی انتخاب سبک ابزارها و وسایل تاثیر گذار باشد. خوشبختانه هنر پتینه می‌تواند در سبک‌های مختلفی به عنوان یک پوشش بصری ظاهر شود.

پتینه کاری نسبت به کاغذ دیواری و رنگ چه مزایایی در پی دارد؟

به طور کلی پتینه ماندگاری بیشتری نسبت به رنگ‌های گچی و روغنی دارد. علاوه بر این تنوع مدل‌های پتینه با رنگ قابل مقایسه نیست، طرح‌های مختلفی مانند پتینه کاری ابروباد یا برجسته و راه راه از جمله آن‌ها به شمار می‌روند. با توجه به این مزایا می‌توان گفت هزینه‌های انجام این کار نسبت به مزایایی که دارد، مقرون به صرفه است. نسبت به کاغذ دیواری هم ماندگاری و تنوع و زیبایی بیشتری دارد، البته معمولا افرادی که سبک‌های کلاسیک را می‌پسندند پتینه را به کاغذ دیواری ترجیح می‌دهند.

ضمن اینکه امکان اعمال این هنر روی سطوح مختلف امکان‌پذیر است. شاید در برخی مواقع نتوان رنگ یا کاغذ دیواری را روی سطوح مختلف مورد استفاده قرار داد، با این حال می‌توان از پتینه استفاده کرد. زیبایی این هنر و امکان اعمال آن روی سطوح مختلف محبوبیت آن را افزایش می‌دهد. حتی شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید امکان استفاده از پتینه روی سطوح منحنی هم وجود دارد.

کاربردهای هنر پتینه کاری

کهنه نمایی به منظور ایجاد سبک‌های متفاوتی که شکوه گذشته را در طول تاریخ نشان می‌دهد و استفاده از آن برای پوشش هنری دیوار‌ها دو کاربرد بسیار رایج هنر پتینه به شمار می‌روند. قیمت اجرای پتینه کاری با کاربردها مختلف معمولا به ابزارهایی که در این هنر به کار برده می‌شود، وابسته است. از جمله ابزارهایی که روی قیمت پتینه اثر می‌گذارد می‌توان به آکریلیک، رنگ‌های روغنی، پلاستیک و متریال‌هایی که برای ساخت بافت و سطح برجسته مورد استفاده قرار می‌گیرد، اشاره کرد. 

با توجه به اینکه نقطه عطف در هر مکانی می‌تواند دیوارهای آن باشد، هنگامی که شما برای اولین بار به یک مکانی وارد می‌شوید، بدون شک ابتدا به دیوارهای آن توجه می‌کنید. امروزه در دکوراتیو، دیوارها را با روش‌های مختلف زیبا می‌کنند، شاید شما هم دیوارهایی دیده باشید که با هنر پتینه تزیین شده‌اند. هنر پتینه در ساختمان‌سازی در حال حاضر از محبوبیت بسیاری برخوردار است، این هنر در فضاهای مختلف به صورت خلاقانه‌ای به کار رفته و جذابیت خاصی به محیط می‌بخشد. پتینه پوششی بی‌نظیر برای دیوارها به شمار می‌رود، پالت‌های رنگی مورد استفاده و طرح‌های متنوع این سبک در محیط و دکوراتیو داخلی و خارجی ساختمان‌ها جلوه‌ای خاص دارد. 

ضمن اینکه پتینه را تنها روی دیوارها اجرا نمی‌کنند، بلکه از این هنر می‌توان برای زیبایی سقف هم استفاده کرد. در اماکن مختلفی همچون هتل‌ها، سالن‌های کنفرانس، بیمارستان‌ها و مدارس معمولا می‌توان از این هنر استفاده نمود. با این حال بهتر است این هنر را در فضای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار داد؛ چرا که بارندگی کمتری رخ می‌دهد و این هنر کمتر در معرض رطوبت قرار می‌گیرد. 

به طور کلی می‌توان از این هنر به عنوان عایق دیوار یا سقف استفاده کرد، این هنر با ایجاد پوشش نازک روی سطوح می‌تواند عایق خوبی باشد، ضمن اینکه از زیبایی بسیاری هم برخوردار است. پتینه‌های برجسته توسط خمیرهایی نازک ایجاد شده و امکان اجرای طرح‌های مختلفی روی آن وجود دارد. غلظت خمیر‌ها می‌تواند متغیر باشد، برای اعمال آن هم می‌توان از کاردک استفاده کرد. از پتینه برجسته روی سطوحی که از قبل زیر‌سازی نشده‌اند هم می‌توان استفاده نمود.

سوالات متداول

استفاده از پتینه در طراحی داخلی چه مزایایی دارد؟

طراحی متفاوت، ایجاد سبک‌های جدید و قیمت بسیار مناسب

پتینه کاری چه کاربرد‌هایی دارد؟

یک ایده جدید و جذاب برای طراحی سقف و دیوار‌های مختلف با کمترین هزینه

آیا پتینه کاری در ساختمان سبک‌های مختلفی دارد؟

بله این هنر با قابلیت تغییر طرح و رنگ امکان اجرا در سبک‌های متفاوت را برای شما فراهم می‌کند.

پتینه کاری یکی از هنر های بسیار جذاب است که در طراحی ساختمان کاربرد زیادی دارد، همانطور که دریافتید این هنر را می‌توان روی سطوح مختلفی مانند سنگ، فلز، چوب، گچ، سفال و حتی بتن اجرا کرد. تکنیک‌های مختلف پتینه با ایجاد نمای کهنه روی سطوح مختلف قدمت آن‌ها را افزایش می‌دهد. در پایان بهتر است به یاد داشته باشید اینکه تکنیک‌ها و سبک‌های مختلفی در هنر پتینه وجود دارد؛ از همین رو نمی‌توان به صورت دقیق گفت که قیمت پتینه کاری ساختمان در تهران چقدر است، با این حال هزینه‌ها طبق سبکی که برگزیده‌اید، محاسبه می‌شود. 

دکمه بازگشت به بالا